Lehdistötiedote

Julkaistu 25.3.2015

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) ovat aloittaneet yhteishankkeen, jossa edistetään nuorten ja perheiden kauaskantoisia hyviä terveysvalintoja.

Monien toiveena on jossain elämänsä vaiheessa perheen perustaminen ja lasten hankinta. Jokainen perhe haluaa, että naisella on mahdollisuus tulla terveenä raskaaksi, voida hyvin raskauden ajan ja saada terve lapsi. Hyvä syntymä on rohkaiseva alku vanhemmuuteen ja voimaannuttavaan parisuhteeseen. Jo nuorena tehdyillä terveysvalinnoilla on suuri merkitys hedelmällisyyteen, mutta tietoisuus siihen vaikuttavista tekijöistä on hataraa. Ylipaino, raskausdiabetes, tahaton lapsettomuus, tupakointi, kannabiksen ja muiden päihteiden käyttö ja masennus peilautuvat pitkäaikaisiksi naisten, miesten ja lasten terveysongelmiksi.

Kolmivuotisessa yhteishankkeessa lisätään nuorten ja perheiden tietoutta, taitoja ja mahdollisuuksia viisaisiin terveysvalintoihin. Hankkeessa haetaan ja välitetään uusinta tietoa ja taitoa. Tätä jokainen lapsi haluaisi tulevien vanhempiensa ymmärtävän ja osaavan. Tietoa ja taitoa viedään eri muodoissa ihmisten ulottuville ja saataville niille kokoontumispaikoille, joissa ihmiset tänä päivänä ovat: sosiaaliseen mediaan videoina, blogeina ja oppaina. Hankkeessa tuotetaan myös PSHP:n naistentautien ja synnytysten vastuualueella matalan kynnyksen palveluita asiakkaille ja yhteistyötahoille. Tämän vuoden aikana pilotoidaan mm. nettipalvelu ”Kysy kätilöltä synnytyksestä”. Näiden lisäksi hankkeessa kehitetään valtakunnallisesti synnytysprosessiin osallistuvien asiantuntijoiden osaamista.

Hanke rahoitetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveyden edistämisen määrärahasta, jonka on myöntänyt Sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Yhteistyökumppaneita ovat mm. Tampereen kaupunki, Suomen Kätilöliitto ry, Väestöliitto ry, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri ry ja Vauvantai.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Anna-Mari Äimälä, Tampereen ammattikorkeakoulu

Puh: 050 3119759, anna-mari.aimala@tamk.fi

Projektikoordinaattori Minni Koivunen, Tampereen ammattikorkeakoulu

Puh. 050 441 4390, minni.koivunen@tamk.fi

Ylihoitaja Anne Kalvas, PSHP, anne.kalvas@pshp.fi

Asiantuntijahoitaja Sanna-Kaisa Kukko, PSHP, sanna-kaisa.kukko@pshp.fi